История на училището

Ако пътувате петдесет километра на запад от Чикаго, няма как да подминете красивото градче Нейпървил. Там вече девет години, всяка събота, родолюбиви българи водят своите деца на българско училище. В приятната бяла сграда, долу на приземния етаж, се чува българска реч. Запазената природа наоколо, паркът с криволичещи пътеки, площадката с катерушки и добре поддържаната равна зелена трева, веднага ще привлекат погледа ви. Това е мястото, където се пробужда любовта към българския език, където четките рисуват възрожденски къщи и момичета-розоберачки, където си припомняме славните герои и пътуваме по исторически места. Там пеем „Тих бял Дунав се вълнува“, танцуваме облечени в български фолклорни носии и преплитаме ръцете си, свързани в голям кръг, за да образуваме традиционно българско хоро. Така силата на енергийния заряд в залата се увеличава многократно и изпълва душата с нови вдъхновения! Това е нашето „Ново българско училище в Нейпървил“.

Основахме го с надеждата да запазим живи корените си на осем хиляди километра от България. Не спираме да възпитаваме гордост и любов у нашите скъпи деца, които растат в две различни култури. Семейната среда ги връща към българския корен, а американската действителност ги обгръща с предизвикателствата на космополитния град Чикаго.

“Ново българско училище в Нейпървил” се помещава на първия етаж в сградата на църквата Ривър Глен в Нейпървил от есента на 2011г. Първият етаж разполага с шест класни стаи, стая за детска градина, кухня с помещение за хранене през голямото междучасие, голяма обща зала и външна детска площадка.
Детска площадка в задния двор на учебната сграда, затворена и обезопасена с ограда
Стая за предучилищна група
Преподавателите в началото на учебната 2019-2020 г
Екипът на “Ново българско училище в Нейпървил” на тържествен празничен концерт по случай Националния празник на Република България -3-ти март в Културния център на Чикаго по покана на генерален консул г-н Иван Анчев, м.март 2017 г
Мария Христова и Мария Лабова с генерален консул г-н Иван Анчев, 3-ти март 2017 г., основатели на “Ново българско училище в Нейпървил”
Баба Марта( Красимира Атанасова), която всяка година пристига в училището с голяма кошница с ръчно изработени мартеници
Бъдни вечер – традиционна трапеза с постни ястия, пресъздаваща българските традиции. Коледен празник, 2017 година

Художничката Полина Тодорова развива творческите умения на учениците в училище чрез разнообразни форми на приложно изкуство. Коледна изложба на кукли в традиционни народни носии, изработени в часовете по изобразително изкуство
След училищната постановка “Апостолът в премеждие”, посветена на 144 години от обесването на незабравимия национален герой Васил Левски. Режисьор на постановката е Камелия Попова, която е преподавател по история в училището.
Традиционни коледни тържества, които пресъздават обредните традиции на Бъдни вечер и Коледа в България
Издигане на българския трибагреник на площада Дейли пред кметството в центъра на Чикаго по случай 3-ти март -Националния празник на Република България

За нас, от самото начало на 2011 година, не беше никак лесно да разпространим силното си желание за създаване на българско училище в района. Пламъчето на българското няма да угасне докато има хора, желаещи да съхранят уникалните наши традиции и история. Всички заедно обединени ще опазим българщината.

Така започнахме да разказваме за намеренията си на близки приятели, те пък разпространиха на техни познати. През есента на 2011 г. събрахме над 20 семейства, които доведоха за първи път своите деца, за да открием учебната година. Спомените за българското школо от детството ни и мястото където сме се научили да пишем и четем, това е нашата памет, която съхраняваме за идните поколения в чужбина . Онзи копнеж – да чуем  децата си да сричат и да видим да пишат българските букви на американска земя, да чуем звънките ни песни от детството и рецитали на стихове от български автори, сега е  възроден тук в Америка. Ако знаете само каква радост е да слушате собственото си дете да говори на български език в чужбина!  Работим със сърцати и всеотдайни учители. Просълзените от вълнение очи на гостите, дошли при нас на празниците, и най- вече радостта, че сме силни и сме заедно и още ни има тук в Америка, че се наричаме българи, ето това ни събира и крепи в трудните моменти.  

Нашето училище се посещава от деца на различна възраст, като се започне от две годишни и се стигне чак до батковците и каките на петнадесет години. Изучаваме български език и литература, история, география, изобразително изкуство, музика, народни танци. Преподавателите са възпитаници на Софийски университет, Великотърновски университет, Пловдивска музикална академия, Благоевградски университет. Всички те обичат много България и успяват да предадат с искрен ентусиазъм своите знания и умения на  учениците в „Ново българско училище в Нейпървил“.

Кратка справка за градчето Нейпървил

Нейпървил е основан от генерал Джоузеф Нейпър и неговия брат през 1831 година. Тук живеят около 146 000 души, предимно млади семейства. Много от тях пристигат от Централна и Източна Европа. Градът е любимо място за разходки на всички. Големият парк, през който тече  река Дю Пейдж и алеите покрай нея, са пълни с хора през цялата година. Дървени мостове с оригинална архитектура пресичат реката. По водата плуват ята от диви патици. Привлекателна е и кулата с пеещи камбани, която се извисява над дърветата в парка. Подобни кули с музикални камбани съществуват само на 600 места в света. Но тази в Нейпървил е четвъртата по големина в Северна Америка. В нея са подредени 72 камбани от бронз, на девет етажа. Някои от камбаните са изключително тежки. Всички камбани заедно тежат 32 тона и половина. Най-малката камбана е около пет килограма, а най-голямата е 30 тона. На всеки кръгъл час 5.8 – тонната камбана “Джоузеф Нейпър” свири мелодия. Сравняват парка край реката с „перла от кралската корона“ заради неговата красота, спокойствие, фонтани, мостчета, алеи с павета, склупторни творби на талантливи творци.

Нейпървил, сниман от кулата с пеещиге камбани
Кулата “Мозер” с пеещите камбани
Камбаните от музикалната кула

Нейпървил е уникално място и заради историческия музей на открито, в който се пресъздава живота на хората от края на 19 век. В музейното селище се намират занаятчийски работилници, старо училище и жилищни дървени постройки, печатарница, ковачница. Над 30 сгради общо. Атмосферата е уникална и лесно пренася посетителите в ежедневието на отминалите векове.

Исторически музей в Нейпървил
Един от мостовете над реката Дю Пейдж

Никой гост в парка не пропуска да се снима с фонтана-глухарче. Струите вода се изливат през сфери, които са истинско подобие на феерични въздушни глухарчета. От фонтана пък се стига до първия закрит дървен мост, на който много влюбени двойки разменят романтични целувки.

Фонтанът “Глухарче” в градския парк на Нейпървил